Το βάναυσο γραφείο στην Ελλάδα ανακαινίστηκε από τους αρχιτέκτονες Georges Patgios

Οι αρχιτέκτονες του ελληνικού στούντιο Georges Patzios έχουν ανακαινίσει ένα βάναυσο γραφείο στα προάστια της Αθήνας, αποκατέστησαν το κατεστραμμένο μπετόν και αναδιαμόρφωσαν το εσωτερικό του.


Περιγράφεται από το στούντιο ως ένα σπάνιο παράδειγμα βάναυσης αρχιτεκτονικής στη χώρα, το κτίριο χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 από έναν αξιοσημείωτο Έλληνα αρχιτέκτονα σε ένα πευκοδάσος. Αλέξανδρος Τομπής.

Αρχιτέκτονες Georges Patgios Το γραφείο κλήθηκε να προσφέρει μια νέα μίσθωση από τους νέους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι το έβαψαν με κίτρινο χρώμα και το έσωσαν από την κατεδάφιση αφού εγκαταλείφθηκε από πρώην κατοίκους.

Πάνω: Οι αρχιτέκτονες Georges Patzios ανακαινίζουν ένα συγκεκριμένο γραφείο. Καλύτερη εικόνα: Αυτό είναι ένα σπάνιο παράδειγμα βάναυσης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα

«Ο σημερινός ιδιοκτήτης αποκάλυψε το κτίριο ως ιστορική μορφή της πόλης και την αντίθεση με το πευκοδάσος που την περιβάλλει», εξήγησε ο Georges Patzios, ο ιδρυτής του στούντιο.

«Εξέφρασε τη λύπη του για την κακή εικόνα του παλιού κτηρίου που περνά κάθε μέρα, επειδή ολόκληρο το κτίριο ήταν βαμμένο σε καφέ-κίτρινο χρώμα που παραμόρφωσε την αρχική του βάναυση ταυτότητα», είπε στον DeGeneres.

Στην βάναυση πρόσοψη ενός μπετόν στην Αθήνα
Το στούντιο ανακάλυψε το σκυρόδεμα του κελύφους, το οποίο ήταν βαμμένο κίτρινο

Σύμφωνα με τον Πάτσιο, η ανακαίνιση ήταν «μια ηθική πρόκληση» επειδή το στούντιο του ήθελε να βάλει το δικό του λογότυπο στο κτίριο, αλλά δεν ήθελε να αλλάξει την εικόνα του ή να υπονομεύσει τον αρχικό σχεδιασμό του Τόμπση.

Συμβιβασμός στην αποκατάσταση του εξωτερικού του κτηρίου, αλλά μια τολμηρή εσωτερική αναδιαμόρφωση και αναδιαμόρφωση για τον εκσυγχρονισμό της περιστροφής, του χώρου εργασίας και της διακόσμησής του.

Συγκεκριμένες και στιλβωμένες προσόψεις ελληνικού γραφείου
Πισίνες με νερό σε όλο το κτήριο

«Η αναγέννηση του υπάρχοντος ιστορικού κτηρίου ήταν μια ηθική πρόκληση για εμάς, ειδικά όσον αφορά το μέγεθος του αρχιτεκτονικού μας έργου στην υπάρχουσα δομή», εξήγησε ο Πάτζιος.

«Έτσι, η πρώτη μας παρέμβαση ήταν η επαναφορά των ορατών στοιχείων σκυροδέματος, 40.000 τετραγωνικών μέτρων, στο αρχικό αρχιτεκτονικό φινίρισμα», δήλωσε ο αρχιτέκτονας.

READ  Η επιστροφή των αποδήμων της Ελλάδας λέει «ψεύτικες ειδήσεις» - Naharnet

“Ωστόσο, στο εσωτερικό του κτιρίου, μειώνουμε το σχεδιασμό μας σε μια πραγματική ανακατασκευή και δεν επιστρέφουμε στην αρχική του μορφή.”

Μια βάναυση είσοδος γραφείου με οροφή πλακών βάφλας
Παρουσιάστηκε μια δραματική είσοδος

Η επισκευή του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, ξεκινώντας με ένα πείραμα και επισκευή τυχόν ζημιών στη δομή του οπλισμένου σκυροδέματος.

Στη συνέχεια, το στούντιο αφαίρεσε την κίτρινη βαφή και επισκευάστηκε οι βαριά κατεστραμμένες επιφάνειές του. Αυτό περιλαμβάνει τη χημική ανάλυση των αρχικών επιφανειών σκυροδέματος για τη δημιουργία ενός συμβατού “δέρματος με βάση το τσιμέντο”.

Στο εσωτερικό, η πιο σημαντική αλλαγή είναι ο επανασχεδιασμός της εισόδου του γραφείου, για τη δημιουργία ενός δραματικού λόμπι και διαδρόμου, που περιβάλλεται από μαρμάρινους τοίχους και λίμνες νερού.

Το στούντιο άνοιξε υπάρχοντες χώρους γραφείων, επέκτεινε το χώρο για υπάρχουσες εκδηλώσεις για να δημιουργήσει πολλαπλούς λειτουργικούς χώρους και υπερυψωμένες πλατφόρμες για απόκρυψη μηχανολογικού εξοπλισμού και μεγιστοποίηση της δομής του κτιρίου.

Μια είσοδος γραφείου επενδεδυμένη με μαρμάρινες πλάκες
Η είσοδος είναι επενδεδυμένη με μάρμαρο, το οποίο δίνει έμφαση στη βάναυση δομή του

Προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον σχεδιασμό της ταφόπλακας, όλες αυτές οι αποκαταστάσεις καθοδηγούνται από την τρέχουσα δομημένη διάταξη του κτηρίου, η οποία καθορίζεται από τις βάναυσες στέγες με βάφλες. Για να το επισημάνω αυτό, το στούντιο τα έχει αφαιρέσει ξανά για να τα εκθέσει όπως ήταν προηγουμένως κλειστά.

«Σοβαρές χωρικές ανακαινίσεις εσωτερικού με στόχο τη δημιουργία ενός νέου χώρου που ήδη νιώσαμε ότι ήταν ήδη στο υποσυνείδητο μυαλό του κτηρίου», δήλωσε ο Πάτσιος. “Το πλέγμα ήταν η βάση για κάθε σχεδιαστική παρέμβαση που χρησιμοποιήθηκε για το κτίριο.”

Μια βάναυση οροφή πλακών βάφλας
Η αυθεντική οροφή πλακών βάφλας είναι εκτεθειμένη

Μεγάλες μαρμάρινες πλάκες βοηθούν να αποκαλυφθούν οι βάναυσες ιδιότητες της κατασκευής παρέχοντας ένα αντανακλαστικό, αντιπαραβαλλόμενο φινίρισμα στη νέα είσοδο.

READ  Ο Ironimos II των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Αθήνας καταδικάζεται για τις ισλαμικές απόψεις τους

Η μαρμάρινη διακόσμηση μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλους κοινόχρηστους χώρους, δηλαδή το κέντρο αναφορών περιστρέφεται μέσω του κέντρου γραφείων.

Στην βάναυση πρόσοψη ενός ελληνικού γραφείου
Έπαιξε σημαντικό ρόλο στο έργο εξωραϊσμού

Οι πισίνες νερού βρίσκονται σε όλο το κτήριο. Σύμφωνα με το στούντιο, αποδέχονται το «εταιρικό προφίλ» του νέου ιδιοκτήτη του και βοηθούν στον προβληματισμό και τονίζουν τη συγκεκριμένη δομή.

Έξω, μια πισίνα με νερό βρίσκεται στο κέντρο του κτηρίου μεταξύ των καθισμάτων με γυάλινη σειρά

Σπειροειδής σκάλα με μαρμάρινα σκαλοπάτια
Μια νέα σπειροειδής σκάλα συνδέει κάθε τοποθεσία

Όταν το γύρω τοπίο επανασχεδιάστηκε, δύο γεωμετρικά περίπτερα χτίστηκαν στην είσοδο του γραφείου για να προκαλέσουν «χωριστά κομμάτια του κεντρικού κτηρίου».

Ο εξωραϊσμός, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα τοπίου Helly Bangalo, περιλαμβάνει την αποκατάσταση του αρχικού πευκοδάσους του χώρου και την εισαγωγή πολλαπλών διαδρομών, διαδρομών και παγκών.

Ένα μεγάλο, ανοιχτό γκαζόν έχει εισαχθεί για να παρέχει «μια καθαρή πρόσοψη που αποκαλύπτει όλες τις κλίμακες και τα βάναυσα χαρακτηριστικά του κτιρίου».

Θέση εκδηλώσεων με σκυρόδεμα
Ο τόπος των υφιστάμενων εκδηλώσεων έχει εκσυγχρονιστεί

Ο John Boutique Associates, ένας άλλος αρχιτέκτονας που αποκατέστησε το βάναυσο κτίριο, αναδιαμόρφωσε τον βίαιο σταθμό λεωφορείων που αναφέρεται ως Βαθμός II στο Preston, βόρεια Αγγλία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρχιτέκτονες του Safty πέρασαν δύο χρόνια για να ανακαινίσουν το διώροφο διαμέρισμα του Moshe Safty στην 67η πανεπιστημιούπολη του, ενώ η συγκεκριμένη δομή του βάναυσου δημαρχείου της Βοστώνης ανακαινίστηκε από ένα τοπικό στούντιο.

Φωτογραφία Γιώργος Σφαγνάκης.


Πίστωση έργου

Αρχιτέκτονας: Αρχιτέκτονες Georges Patgios
Αρχιτέκτονες: Spyros Glycas, Olga Keleki, Stavros Francios, Spiridoula Coulombi, Coucou Constantina, Polycene Elizabeth Trowlow,
Πολιτικοί μηχανικοί: Claire Bacalido, Firfillioni Chovanna
Αρχιτεκτονικοί σχεδιαστές: Manto Monoque, Δημήτρης Σπάθης
Μηχανικός δομών: A Karanikolas & Associates, Βασίλης capotis
Ηλεκτρολόγος / Μηχανικός Μ: Papagrycoragis & Allies, Tasos Nicholoides
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός φωτισμού: Οστό
Φυσική δομή: Helly Bangalo & Associates Αρχιτέκτονες Τοπίου
Διαχείριση έργου: Ελληνοτεχνική
Κατασκευή: Ελαστικό

READ  Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια νέα «απαγόρευση» 75 ημερών για επιταγές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *